Mijn debuut als documentairemaker

Het verhaal.

IMG_2126Mijn moeder heeft geen gemakkelijk leven gehad. Toen ze vijf jaar was werd haar vader doodgeschoten door een Duitse soldaat. Op haar twaalfde werd ze aan haar voeten geopereerd door een chirurg die iets te veel van alcohol hield. En op zesendertigjarige leeftijd verloor ze haar man en zoontje (mijn vader en broertje) door een auto-ongeluk. Maar ze wist altijd weer boven de ellende uit te groeien, verder te gaan en weer plezier in het leven te hebben. Deze positieve instelling en veerkracht heb ik van haar geërfd, dat heeft mij enorm geholpen toen ik in 1997 zelf door een klein ongeval gehandicapt raakte en dat helpt me ook als ondernemer met een handicap.

In 2009 brak mama haar heup. Ze herstelde snel, maar al gauw bleek er meer aan de hand. In 2012 kreeg mama uiteindelijk de diagnose dementie. Toen wij de schok van de diagnose hadden verwerkt besloten we er het beste van te maken, altijd te blijven zoeken naar wat nog mogelijk is. Gaandeweg merkte ik dat mensen er vaak vanuit gaan dat iemand met Alzheimer niets meer kan doen of opnieuw leren. Ik besloot door middel van een documentaire de beeldvorming rond dementie te veranderen en zo bij te dragen aan betere zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

De lamme helpt de blinde.

IMG_1762Vanaf het moment dat mama de diagnose kreeg ben ik gaan nadenken over het verhaal voor een documentaire en begonnen met het maken van opnames. Rode draad door de hele documentaire is het zoeken naar wat mogelijk is, wat we kunnen doen om de kwaliteit van mama’s leven goed te houden, en hoe ik het volhoud.

Het eerste wat ik leerde over omgaan met dementie was dat mensen met dementie nog steeds dingen kunnen leren en dat het aanspreken van het lerend vermogen cruciaal is voor de kwaliteit van leven. Ik moest dus uitvinden hoe ik mama’s lerend vermogen kon aanspreken en wat ze nog zou leren en wat niet meer. Ik leerde niet te gauw dingen over te nemen en niet te gauw op te geven.

Het resultaat is een documentaire waarin ik vertel en laat zien hoe mama en ik omgingen met de situatie waarin we door mijn handicap en haar dementie terecht kwamen (wat het betekent om zowel zorgvrager als mantelzorger te zijn), en hoe wij ondanks de voortschrijdende dementie het leven tot het einde toe zin en kleur wisten te geven.

De muziek voor de documentaire wordt speciaal voor deze documentaire gemaakt door Mark Kirkenier, eigenaar van MK Music en ook bekend als de zorgpianist.

Op 23 november 2017 is mama overleden aan de gevolgen van Alzheimer en waarschijnlijk een herseninfarct.

Premiére.

Op 24 november, mama’s geboortedag, ging de documentaire, die de titel “De lamme helpt de blinde” heeft gekregen (een verwijzing naar het feit dat ik, met mijn handicap, mantelzorger werd voor mama), in premiére in Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.